Funnen vän, av Thea, 10 år

Funnen vän

Funnen vän

av Thea, 10 år

Kapitel 1: Kan det bli bättre?

Det är måndag och första rasten har precis börjat. Maia sitter på trappan och ser när alla klasskompisar spelar fotboll. Maia får inte vara med på fotboll därför att hon är mörkhyad. Hennes klasskompisar retar henne för det. Maia tycker att rasterna är jättelånga och jättetråkiga. När det väl ringer in så blir alla ledsna och arga på Maia över att det ringer in i just den stunden. Det brukar alltid bli så. Maia bryr sig inte om att de säger så, utan bara går in och tar av sig. När Maia fått av sig alla sina ytterkläder så kommer alla skrikande och gapande in genom ytterdörren. Ingen bryr sig om att Maia står där och försöker komma in i klassrummet.

När Maia har kommit in i klassrummet och satt sig vid sin bänk, så säger fröken Anna: – Det ska börja en ny tjej på måndag, men hon kommer att hälsa på på onsdag. Jag tänkte att hon ska sitta bredvid dig, Maia.

Maia blir rädd och tror att den nya tjejen kommer att reta henne som alla andra.

Kapitel 2: Onsdagen har kommit

Det är onsdag morgon och Maia är på väg till skolan. Hon är rädd och nervös över att den nya tjejen ska komma och hälsa på i klassen idag. När Maia har kommit till skolan och satt sig vid sin bänk så kommer den nya tjejen tillsammans med sin mamma och fröken Anna. De ställer sig framme vid tavlan och väntar en liten stund med att säga någonting, men efter en stund så säger fröken Anna: – Det här är Lisa och hon ska börja här på måndag. Som ni vet så skulle hon hälsa på hos oss idag. Sedan säger hon till Lisa: – Du ska få sitta bredvid Maia där nere.

Hon pekar på Maia och Lisa går och sätter sig bredvid henne på den bänken som är ställd bredvid hennes. När Lisa har satt sig på sin nya plats och sagt hejdå till sin mamma, så säger Maia försiktigt: – Hej, jag kommer från Sydafrika. Var kommer du ifrån?

Lika försiktigt som Maia svarar Lisa: – Hej, jag kommer från Norge.

Pratstunden tar slut lika fort som den började och både Lisa och Maia lyssnar på fröken Anna.

– Maia, du visar Lisa runt idag, säger fröken Anna plötsligt.

Maia kan inte säga något annat än ja.

När det väl ringer ut så följer Lisa efter Maia ut i korridoren. Ute så visar Maia Lisa skolgården och matsalen och gympasalen. Hon säger också: – På måndag när du börjar här så är det gympa, glöm inte gympakläder då.

När det ringer in tycker Maia att rasten var ganska roligt idag. Inte så tråkig, ensam och lång som den brukar. Efter en timme frågar Lisa om Maia vill följa med henne hem efter skolan. Maia brukar aldrig bli frågad av någon i klassen om hon vill leka med någon. Det är första gången för Maia. Maia svarar: – Ja, jag vill gärna följa med dig hem efter skolan.

Lektionerna går ovanligt snabbt när man har en bra kompis, tycker Maia.

BildFunnenvän

Kapitel 3: Äntligen Måndag

Idag är det måndag och Maia nästan springer till skolan. Idag är det dagen då Lisa ska börja i klassen. Maia och Lisa har blivit bästa vänner och de ska leka efter skolan. Maia är jätteglad och längtar till skolan och att träffa Lisa igen. Maia bryr sig inte om att de andra i klassen retar henne så länge hon har Lisa i sitt sällskap.

Av Thea, 10 år, Skrivarverkstad med Sagopedagogen Inger Duberg, Skövde stadsbibliotek, februarilovet 2014

 

 

Kommentera